160 sidor med vackra bilder och intressanta texter om ett av Sveriges finaste områden med sommarhusbebyggelse. Den första upplagan utsågs till Årets hembygdsbok 2016 och har sålt slut. Misströsta inte, under 2021 tar vi fram en ny upplaga som snart finns att beställa.
Det finns över 200 bilder i boken. Sveriges främste arkitekturfotograf, Åke E:son Lindman, har tagit de flesta större bilder, men här finns också nya och historiska bilder som aldrig publicerats förr. Flera författare och en redaktionsgrupp har skrivit boken. Omfattande faktainsamling, skriftliga källor och berättelser från trakten ligger bakom texterna.
Den nya upplagan som trycks under 2021 kommer i allt väsentligt vara likadan som den första upplagan, men vi har korrigerat några detaljer och uppdaterat några bilder. Den kommer kosta 300 kr + ev frakt och finnas tillgänglig på bokhandeln. Om du vill beställa direkt från föreningen så kan anmäla intresse redan nu på mail till marielund2008@hotmail.com.
Här kan du se några provsidor ur boken.
Så här lyder motiveringen från juryn bakom Årets hembygdsbok:
Boken om Marielund speglar en sommarort ur flera perspektiv: historia – men också arkitektur, konst, jord och skog samt inte minst järnvägsepoken med Lennakatten. Berättelsen blir särskilt intressant tack vare att perspektivet breddas och Marielund sätts in i ett kulturhistoriskt sammanhang.
Välskrivna texter som lockar till läsning, därtill utsökta illustrationer och fotografier. Ett särskilt plus för utförlig litteratur- och källförteckning. Kort sagt: En hembygdsbok som håller verkligt hög klass.
Uppsalabornas favorit
Kring Marielund finns flera av Uppsalatraktens populäraste utflyktsmål. Ångtåget Lennakatten går hit och många kliver av här för att fika och uppleva tidsresan. Andra kommer för att simma i sjön Trehörningen, där Marielunds Simsällskap under snart hundra år lärt en lång rad barn simma på den lila ön Badholmen. Folk från hela landet kommer till Stiftsgården Breidagård för att njuta av lugnet och den vackra miljön vid sjön. Längre bort ligger Uppsalas populäraste strandbad Fjällnora om en gång också varit ett privat sommarnöje med adress Marielund.
Boken har tagits fram på initiativ av föreningen Marielunds vänner, som arbetar för att vårda Marielunds karaktär.
Fakta:
Första upplaga utgiven 2015, andra upplagan ges ut 2021.
Storlek: 245×245 mm. 160 sidor, färgtryck. Inbunden, hårda pärmar.
Förlag: Boken ges ut av föreningen Marielunds vänner.
Författare: Flera författare och en redaktionsgrupp har skrivit boken.
Fotografier: Cirka två tredjedelar är nytagna av Åke E:son Lindman och Jonas Pertoft, cirka en tredjedel är historiska bilder och från andra källor.
Första upplagan finansieraeds främst genom bokbeställningar men också ett bidrag från Kungliga Patriotiska Stiftelsen på 15 000 kr. Det mesta av arbetet (projektledning, redaktion, skribenter, design) har gjorts ideellt.
Andra upplagan finansieras av föreningens egna medel.
För frågor om projektet: Jonas Pertoft, jonas@sodratornet.se, 070-3636262