Äppelkunskap i en äppelträdgård

Detta bildspel kräver JavaScript.


1 september fick vi besök av pomologen Mattias Iwarsson från Centrum för biologisk mångfald. Mitt bland alla gamla äppelträd beskrev han 10-12 sorter som vi besökare lämnat in. Allt från enkla svinäpplen till sorter med adliga namn. Mattias kunde lätt identifiera sorterna vi visade upp med hjälp av form, färg och smak. Vi fick tips om användning, lagring och skötsel.

I Marielund finns en rik mångfald av äppelsorter och många äldre sorter. Bara i trädgården på Haga finns 15 träd, i olika sorter.

Många av träden i Marielund behöver skötsel, främst beskärning. En träd som inte beskärs kan få många frukter, men små. Mattias visade hur det går till att beskära träd. Det är ganska enkelt. Huvudprincipen är att inte kapa för tjocka grenar (om det krävs motorsåg är man fel ute), helst beskära i juli, augusti och september (JAS-regeln) och beskära lite i taget och forma trädet som man vill ha det.