Kanotled Funbo – Uppsala

Trakten kring Marielund bjuder på många naturupplevelser, och här är en ganska okänd pärla: Mellan Marielund och Gunsta ligger Funboån, som är ett fint kanotvatten. Vi provade åka två enmanskajaker från Funbo kyrka till Uppsala på Funboån, Sävjaån och Fyrisån. Det beror förstås på årstid och vattenstånd med 12 juni 2020 gick det alldeles utmärkt. Funboån är ett Natura 2000-område, vilket betyder att det är mycket högt naturvärde – och det betyder också att man ska vara försiktig som besökare. Jag tror att få har åkt här, men de skulle kunna bli en omtyckt kanotled.

Praktiskt: Kolla vattenståndet innan ni åker. Om det är en torr sensommar så är det inte möjligt att åka. På östra sidan av den gamla stenbron vid Funbo kyrka finns en plats att stanna med bil tillfälligt och lägga ner kanot/kajak, man får bära cirka 50 meter ner till vattnet. Om man vill parkera en bil så kan man göra det vid Funbo kyrka. Strax före och efter väg 282 finns vassruggar och strömt vatten med stenar som gör att det lite mer spännande. Höjden på ”vattenfallen” räknas i centimeter eller kanske någon decimeter, så när vi åkte i juni var det ingen stor utmaning. På hela sträckan till Uppsala är det ytterligare 4-5 platser med sten och strömt, så räkna med några skrapmärken på botten av kanoten. Vi hade ytterligare ett par ställen med säv eller gles vass, men annars är det lugna och breda åar som slingrar sig fram.

Sträckan: Vi åkte hela vägen till Islandsbron i Uppsala, 19,5 km. Vi som åkte hade aldrig åkt så långt förut, så det var jobbigt. Vi höll ett ganska bra tempo och det tog knappt 4 timmar inklusive pauser. Man startar på Funboån åker söderut på en ringlande å omgiven av öppna fält tills den möter Storån. Därefter heter ån Sävjaån. Därefter börjar det komma broar och man kr under E4 och järnvägen innan man kommer ut i Övre föret och ut i Fyrisån. Vi körde norrut hela vägen fram till Islandsbron. För att dra upp kajakerna så backade vi ett par, tre hundra meter till cykelbron där det fanns en bra flytbrygga för upptagning.

Här är en länk till karta:
https://www.google.com/maps/d/drive?state=%7B%22ids%22%3A%5B%2211Ljp512PGpfji7eAQnImoBfpFo29T7yx%22%5D%2C%22action%22%3A%22open%22%2C%22userId%22%3A%22106724138608491654039%22%7D&usp=sharing